2014. júl 16.

Projektmanagement - avagy, hogyan szakítsunk az emailezéssel?

írta: szaborsika
Projektmanagement - avagy, hogyan szakítsunk az emailezéssel?

Az elmúlt pár hónapban többféle projekt management szoftverrel is megismerkedtem, mégis most mindenféle összehasonlítás nélkül szeretném bemutatni egyik kedvenc rendszerező és szervező alkalmazásomat, aPodio-t. Azért is tartom kifejezetten érdekesnek és értékesnek, mert a napokban kaptuk tőlük a jó hírt, hogy Pro hozzáférést biztosítanak az Így Dolgozunk Mi csapatának, ezzel is támogatva az ügyünket.

image

Első találkozásra talán a Facebook juthat róla eszünkbe. Ám a design ne tévesszen meg minket, itt egy komoly cégeknél is jól bevált munkafelületről van szó.

Ahogy nekem is, talán nektek is furcsa lehet az elején a menü szokatlan elrendezése. Érdemes abból kiindulni, hogy a Podiot, akárcsak a legót, a dánok fejlesztették ki és a “kis kockákból kreatívan bármit felépíthetünk” elv hasonlóan jól érvényesül ebben a kontextusban is. Ráadásul ők ugyanolyan büszkék rá, mint mi, magyarok a Prezire.

Kezelőfelület

Itt csak az érdekességeket emelném ki. A bal felső ikonra kattintva megjelenik egy oldalsáv, ahol a projektjeink és az azon belül létrehozható munkafelületeink sorakoznak fel.

Az üzenőfal mellett jobb oldalon saját kedvünkre átméretezhető téglalapokból építkezhetünk.  Ezek idővel a mindennapokban nagyon praktikus visszajelzést  nyújtanak majd az aktuálisan futó projektekről, munkafolyamatokról.

Filozófia:

A Podio nagyjából három meghatározó gondolat köré épül:

  • Social: vagyis a közösségi oldalakhoz hasonló modellben tudunk követni, kommentelni, illetve szivecskével megjelölni gyakorlatilag bármit a munkafolyamatokban
  • Hagyományos levelezés teljes kiküszöbölése: Ha odafigyelünk arra, hogy minden csapattag tudatában legyen a munkafelületek logikájának és napi szinten bejelentkezzen, akkor nagyon nagy hatékonyságot érhetünk el, anélkül, hogy hagyományos módon emlékeztetni vagy számonkérni kelljen akár a kis részfeladatokat is
  • Minden egy helyen: továbbra is használhatjuk a megszokott vagy hasznos szolgáltatásokat, úgymint a Google Drive-ot vagy a Dropboxt, melyek mind összeköthetőek és maximálisan integrálhatóak a Podioban

Applikációk:

Talán ez a Podio legizgalmasabb része. Ki más, ha nem mi magunk vagyunk azok, akik a legjobban tudjuk, hogy egy új projekt kapcsán mire lesz majd szükségünk. Ez az a rész, amiben a Podio kitűnik a többi hasonló szolgáltatás közül. Több-kevesebb gyakorlat után “építőelemeikből” könnyedén létrehozhatjuk a számunkra legmegfelelőbb applikációkat.

Ne felejtsétek el, hogy ez lesz maga a legozás része! Előny, ha az embernek van fogalma az “iteráció” kifejezésről. Merjük elengedni magunkat és építkezni, majd újragondolni és újraépíteni. Mindezt annyiszor ismételjük meg, amíg végül mindenki otthonosan mozog a közösen létrehozott térben.

Összességében egy igazi személyreszabott szolgáltatásra lelhetünk a Podioban, de ehhez a saját kreativitásunkra és nem kevés türelemre is szükségünk lesz. Hiszen a siker alapeleme, hogy a csapat elsajátítson egy közös látásmódot, mely irányt mutat a projekt tartama során.

Prokop Mihály

 

Szólj hozzá

PM igydolgozunkmi projectmanagement podio