2014. már 08.

Lehetünk-e itthon sikeresek?

írta: szaborsika
Lehetünk-e itthon sikeresek?

Ezzel a címmel került megrendezésre tegnap a Brigde Budapest szervezésében egy olyan inspiratív beszélgetés, amelyen Árvai Péter (Prezi), Somlai-Fischer Szabolcs Ádám (Prezi), Fehér Gyula (Ustream) és Balogh Péter (NNG) vettek részt Galambos Márton (Forbes Magazin) moderálásával.

image

A hazai IT élet nagyjai tele optimizmussal meséltek arról, hogy a magyar stratup közösség az utóbbi időben látványos fejlődésnek indult, a vállalkozó kedvű, kreatív gondolkodású fiatalok egyre kíváncsibbak a magyar sikerekre, a frissen végzett egyetemisták elhelyezkedési szándéka már nem korlátozódik csak és kizárólag a multikra.

A fejlődés további folytatásához egy olyan mentalitásbeli változási hullámra van szükség, amit közösen elő lehet idézni, a pozitív magyar példák bemutatásával új példaképek születhetnek a fiatalok szemében.

Természetesen az a világ, amit a négy meghívott cégvezető képvisel, nem való mindenkinek, hiszen itt az ember beérve munkahelyére nem utasítások szerint kezdi el napját, nem kell beállnia a sorba és monoton, uniformizált teendői közepette várni a munkaidő végét. Az ilyen és ehhez hasonló munkahelyeket inkább közösségi terek jellemzik, amelyek lehetőséget teremtenek a kreatív munkavégzésre, az alkotásra, az önmegvalósításra és az újra és újra felmerülő lehetőségek megragadásra. Tény, hogy nem mindenki vágyik erre a sokszor kiszámíthatatlan, bizonytalan, ám annál inkább izgalmas, változatos, emberi kapcsolódásokkal teli világba, de azt kell, hogy mondjuk, hogy növekszik azoknak a száma, akik emellett az életforma mellett teszik le a voksukat.

image

A felsorakoztatott cégek egytől egyig nemzetközi piacra termelnek, globális, értékteremtő szolgáltatásokban gondolkoznak, több földrészen van irodájuk. A vendégek egyhangúan azon az állásponton vannak, miszerint nem érdemes egy terméket/szolgáltatást egy 10 milliós hazai piacra korlátozni, globálisan kell gondolkodni. Számos magyar vállalkozó fél kilépni a nemzetközi piacra, mert azt gondolják, hogy egy magyarok által kitalált termék nem állná meg a helyét Európában, vagy akár a világon. Somlai-Fischer Ádám szerint a kulturális különbségek a fejlett országok között ma már igen csekélyek, itt már nem az számít, honnan jön az ember, hanem hogy mit akar, hogy mit tesz le az asztalra.

Balogh Péter beszélt arról a szomorú tényről, hogy ma rengeteg fiatal hagyja el szeretett, szép országát és utazik külföldre –akár végleg- egy jobb élet reményében, ám hamar kiderül, hogy bizony „ott sincs kolbászból a kerítés”. Azt gondolom, a beszélgetés egyik legértékesebb gondolata Fehér Gyulától hangzott el, idézem: „Magyarországon nem csak élni érdemes, hanem vállalkozást alapítani is”. Mi nagyon bízunk benne, hogy ez a gondolat sokakhoz jut el, sokan kezdenek el így gondolkodni, a tehetségek itthon maradnak és képesek leszünk itt megteremteni azt, ami miatt egyébként elhagynánk országunkat.

Szó esett egyébként Árvai Péter Washingtonban tett látogatásáról, az ukrajnai események miatt Péter elmondása alapján a Fehér Ház boldog volt, hogy aznap „valami pozitívval” is lehetett foglalkozni. Így neki volt szerencséje Obamával közös képet készítenie, nekünk pedig vele.

image

A rendezvényt Pistyur Veronika zárta a Bridge Budapest idei ösztöndíjának ismertetésével, valamint bemutatkoztak a tavalyi ösztöndíjasok is. A Bridge Budapest a Prezi, a Ustream, az NNG és a LogMeIn segítségével a nyertes pályázóknak segít eljutni a világ több különböző pontjára (San Francisco, Boston, Izrael, Japán), hogy a cégek ottani irodájában dolgozva szerezhessenek tapasztalatot, kapjanak lehetőséget a tanulásra, a fejlődésre, majd azt haza hozva itthon kamatoztassák tudásukat. Az ösztöndíj programról részletesebben itt (http://bridgebudapest.org/osztondij/) olvashatsz. Ha érdekel ez a szabad, lehetőségekkel teli világ, ha azt érzed, ez a program neked szól, ha elég vállalkozó kedvű és szabad szellemű vagy, mindenképpen jelentkezz!

image

Mi őszintén hiszünk abban, hogy az a mentalitásbeli változás, amit a meghívottak emlegettek, valóban bekövetkezik, és növekszik a példaképekként tekinthető sikeres magyar vállalkozók és a globális értéket teremtő magyar vállalkozások száma.

Szólj hozzá

startup forbes ustream prezi logmein fellowship nng bridgebudapest igydolgozunkmi