2014. aug 26.

Gazdálkodj okosan… az időddel is!

írta: szaborsika
Gazdálkodj okosan… az időddel is!

A tökéletesen eltervezett heteden minden bizonnyal a feladataidat nem a határidő előtti utolsó pillanatban adod le, minden találkozódra pontosan megérkezel, és hétköznap is tudsz legalább 8 órát aludni. 

Azonban ez a tökéletesen eltervezett hét az esetek elenyésző százalékában alakul úgy, ahogy azt hétfő reggel a kávénkat kortyolgatva elgondoltuk. Többségünknél ekkor következik az a rész, hogy az idő nyomása alatt újabbnál újabb teendőlistát gyártunk, és letöltünk profibbnál profibbnak ígért idő-és feladatmenedzsment applikációkat, hátha..

Éppen ezért szeretnék adni pár könnyen hasznosítható tippet, amellyel hatékonyabbá teheted az időd és feladataid szervezését, és segít akkor is, ha gyorsan kell alkalmazkodni a változásokhoz.

1. Határozz meg célokat!

Vasárnap este/hétfő reggel munkakezdéskor gondold végig, hogy jelenleg mik a céljaid a hétre, ezeket hogyan akarod elérni, és milyen alfeladatok kapcsolódnak hozzá. A célokat nem árt priorizálni, hiszen mindent egy csapásra nagy valószínűséggel nem tudsz majd megvalósítani. Egy hétre csak annyi célt írj össze magadnak, amit biztosan el tudsz érni, hiszen úgy meglehetősen nagyobb sikerélményed lesz, ha nem villog a naptáradban a rengeteg elintézendő feladat.

2. Alkalmazkodj a saját ritmusodhoz!

Ha ezek megvannak, akkor vedd elő a naptárad, és jelöld be azokat az eseményeket, és idősávokat, amelyek kötelezőek és fixek, tehát nem tudsz rajtuk változtatni. Ilyen például, ha a hét bizonyos napjain nyelviskolába jársz, vagy amikor a gyerekért kell menni az oviba.
Ez után gazdálkodj a fennmaradó idővel olyan módon, hogy a feladataid elvégzése alkalmazkodjon a napi ritmusodhoz. Például ha hajnalban vagy kora reggel vagy a leghatékonyabb, akkor szervezd arra az idősávra a nehezebb feladatokat, ha viszont éjjel vagy termékenyebb, akkor alakítsd ennek megfelelően a teendőket. Személyes példám, hogy kreatív anyagokat vagy utazás közben vagy éjjel 10 után tudok hatékonyan írni, így mindig akkorra időzítem. Tisztában vagyok azzal is, hogy délután 1 és 3 között van a hatékonyságom mélypontja, így olyankor intézem el a telefonokat, a rutinfeladatokat, vagy a házimunkát. :)

Tehát a legfontosabb, hogy kiismerd azt, hogy mely napszakban, miben vagy a leghatékonyabb, és annak megfelelően szervezd a feladatokat.

3. Hagyj időt a feltöltődésre!

Sajnos számtalanszor belefutunk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, a kikapcsolódással töltött idő kárba vész, főleg ha még nincsenek kész a feladataink. Viszont ezzel a mentalitással belekerülünk a saját kis mókuskerekünkbe, és napról napra rosszabbul tudunk teljesíteni. Tehát találd meg azt a tevékenységet, ami a lehető legjobban kikapcsol, feltölt, és foglalkozz vele rendszeresen.

Sokat segíthet az is, hogy ha az ebédidődet normálisan és rendszeresen tartod, és nem csak bedobsz egy szendvicset. Én igyekszek minden nap olyan személlyel ebédelni, aki inspirál, feltölt energiával, és nem panaszkodik folyton folyvást. Így máris több lendületem van a nap további részéhez! ;)

Összegezve tehát mindig tűzz ki olyan célokat egy hétre, amelyeket teljesíteni is tudsz, a feladatok beosztásánál alkalmazkodj a saját napi ritmusodhoz, illetve hagyj időt a feltöltődésre, hogy minél produktívabb legyél!

Iklódi Dóra

 

Szólj hozzá

timemanagement időmenedzsment igydolgozunkmi